Cupcakemössa

Jag var bara tvungen att testa om jag kunde sticka en muffins-smäck. Eller cupcakehat. Eller kalassmula. Eller vad man nu vill.

Och det kunde jag.

Om du också vill kunna detta så kan du lära dig av mig. Jag säger inte att jag är världsbäst på att skriva mönster, men jag gör mitt bästa.

Jag använde garnet Nya Fuga från Järbo. I alla fall till det gula och rosa. Det vita och röda använde jag okända restgarner till, men Nya Fuga passar säkert ypperligt även till den vita kanten och det röda bäret.

Gör såhär:

1. Lägg upp 99 maskor på strumpstickor. Fördela ut maskorna på de 4 stickorna.

2. Sticka resårstickning, 3 räta och 3 aviga i 25 varv.

3. Byt färg på garnet och sticka slätstickning i 19 varv.

4. Sticka ett varv slätstickning till och öka 6 maskor. Jämnt fördelat över varvet. Detta för att det ska gå jämnt ut på slutet. Du ska nu ha 105 maskor på stickorna.

5. Börja minska antalet maskor. Detta gör du medan du stickar rätstickning.
Sticka 13 maskor, sticka ihop 2 maskor, sticka 13 maskor, sticka ihop 2 maskor… hela varvet ut.

6. Nästa varv: Sticka 12 maskor, sticka ihop 2 maskor…

7. Nästa varv: Sticka 11 maskor, sticka ihop 2 maskor…

8. Varvet efter att du stickat 1 maska och 2 ihop stickar du alla maskor ihop 2 och 2. Har du räknat rätt går det jämnt ut. 🙂 Har du räknat lite fel går det säkert bra ändå. Klipp av garnet och fäst.

9. Dags att virka bäret!
Gör en magisk ring, virka 4 fasta maskor i ringen.

10. Öka 1 fast maska i varje maska. Du har då fått ihop 8 maskor.

11. Öka i varannan fast maska hela varvet. Du har då fått ihop 12 maskor.

12. Virka två enkla varv.

13. Dags att minska.
Virka 1 maska och sen två maskor ihop. Varvet ut. Du får kvar 8 maskor.

14. Stoppa bäret med något mjukt. Garn eller vadd är bra. Glass eller smör är sämre. (Jag var bara tvungen att skoja till det, att skriva mönster är inte så kul! :-))

15. Virka ihop de maskor du har kvar, två och två varvet ut. Du har nu 4 maskor kvar. Sy ihop det lilla hålet med en bit av garnet och sen kan du sy fast bäret på toppen av mössan.

16. Dags att virka en kant.
Jag valde att lägga mössan i knät med bäret mot mig. Vilken sida man tycker är snyggast att ha nedåt på den virkade kanten är en smaksak. Jag valde att ha avigan ner mot resårdelen.
Jag använde de stickade maskorna och virkade fast en maska i varje maska precis i färgbrytningen. Det ger 105 maskor. Får man 107 eller 103 så har det ingen som helst betydelse. Värre saker har hänt i världen. Tänk bara på att inte virka för hårt eftersom mössan ska bli elastisk.

17. När jag virkat en kant runt hela mössan virkade jag 2 stolpar i varje maska varvet runt. Det ger en kul och vågig kant.

Färdigt!

Fäst alla trådar och ta på dig mössan.

Min mössa var tänkt som en present till en liten brutta som fyllde 1 år i januari i år. Men den var för liten. Så nästa gång får jag sticka i grövre garn. Eller öka antalet maskor. Jag tänker att nästa steg, för en storlek större, blir att lägga upp 111 maskor, öka 1 maska på sista räta varvet och sen börja minskningen med 14 maskor, 2 ihop och på nästa varv 13 maskor och 2 ihop… Det borde funka.

Jag sa aldrig att jag var världsbäst på att skriva mönster. Kom ihåg det. Så jag säger ursäkta och varsågoda på en gång.

Såhär blev mössan live. Och eftersom den är lite liten så var den visst inte så bekväm. Fick snabba mig att fota om man säger så. För mössan skulle inte under några omständigheter sitta kvar. Tydligen.

Grövre garn nästa gång säger jag bara.

Och om någon tycker att detta barn är det sötaste som någonsin skådats så kan jag bara hålla med. Det är helt korrekt uppfattat.

7 tankar på “Cupcakemössa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s