Om att flytta. Rätt långt.

Jag läste om det på nätet. I någon tidning. Om den där flytten. Ja, den där stora flytten om typ 10 år. Det känns så otroligt. Och osannolikt. Men otroligt spännande. Människor runt om i världen har frivilligt anmält sig till en uttagning som leder till att ett fåtal människor ska få flytta. Långt bort. Ja, till Mars faktiskt. Enkel biljett. One way ticket. Hej då.

Vi hörs! Inte.

Alltså när jag tänker på det helt nyktert, så tror jag inte att detta kommer att bli av. Jag menar, hallå liksom. Men jag kan inte sluta att tänka på det. Det fascinerar mig otroligt. Jag är besatt av tanken.

Det tar ett halvår att komma dit. Det är mellan 20 grader varmt och 130 grader kallt där. Man kan inte gå ut utan rymddräkt. Dygnet är 20 min längre än på jorden. Året nästan dubbelt så långt. Mars har två månar.

Mars ska befolkas i omgångar. Några få i taget och med två års mellanrum. Man ska bo i radhus. Pittoreskt. Har man gårdsfester då eller Grannsamverkan? Städning på samfälligheten? Behöver man låsa ytterdörren när man går ut med soporna? Man ska tydligen odla i växthus. Och bo där. Och det finns vatten. Men sen då? Vad ska man göra? Och vad händer om man får tandvärk? De söker efter folk med teknisk kunnighet och även läkare. Jo jag tackar jag. I rymden kan ingen höra en skrika.

Hur lång är en vecka om ett år är över 600 dagar? Är det fredag var fjortonde dag bara? Hur lång är sommaren? Det är så mycket jag undrar.

Om man vill ha dillchips, kan man beställa det då med nästa leverans? När nästa gäng kommer kanske de kan ta med en ny tandborste? Är det upp till två års leveranstid på grejerna? När alla är på plats ska man sända TV från Mars. Som Big Brother i cyber space. Men hem kommer du aldrig. Inte ens om du har fuskat.

Hur man nu fuskar i rymden.

Jag tänker att jag ska anmäla mig. Jag och en kollega har bestämt oss. Vi ska med. Vi undrar bara så mycket. Men vi tänker att det ordnar sig när vi kommer dit. Det känns nervöst nu men så fort allt drar igång blir det bättre. Bara jag får en packlista så ska jag börja packa. Kan jag använda min hårfön på Mars? Behöver jag adapter?

Behöver man vaccinera sig? Hur mycket hårspray får man ta med.

Allvarligt talat så håller jag tummarna för att allt detta verkligen blir av. Att vi får uppleva det. Att det händer.

Jag är otroligt skeptisk, men jag håller alla tummar jag har. Man kan läsa om detta på nätet. Mars One heter det. Projektet. Googla. Vad tror du? Är vi lurade eller tror du att det finns sanning bakom detta? Att det kan bli av?

Jag hoppas verkligen. Att tänka på detta har blivit min nya hobby.

Annonser

5 thoughts on “Om att flytta. Rätt långt.

  1. Jag lästa också det där och jag blev nog lika farscinerad som du. Hur blir det då med luften? Kan växterna i det oändliga framkalla den luft som behövs. Det är ju inte så att du kan kila hem efter en ny syrgastub direkt.

  2. Det här har jag helt missat.

    Men du är så klok o bra att jag smäller av. Jag gissar utan att ha läst på att de som tänker åka inte tänkt alls. Kanske kan de iaf hitta din kloka blogg o tänka efter.
    Men snälla du om du åker, kan vi höras på något sätt? Men finns det blogg, mail, sms, får man ta med sin iPhone? Finns det postlåda? Är den gul eller har de grön? Jag undrar. Och har plötsligt många frågor jag också.

    Kram!

  3. Många frågor – ja, du. Jag är nog skeptisk också, men om det verkligen händer så hejar jag att allt blir ”bra.” Jag undrar också varför – jag menar, en kille i videon sa att han ville plocka upp en sten som ingen annan hade plockat upp…. Mycket fascinerande. Nu ska jag ut i solen, och lukta fuktig mark, och njuta av fågelsång. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s