Om att få ändra sig

Får ett tag sen fick vi en fråga om vi ville komma på grillfest. Det ville vi ju. Det vill vi alltid. Gärna varje dag. Men ibland tycker man inte att det passar. Man svarar att det hade ju varit trevligt, men du vet, det är mycket nu och jag behöver sova och blommorna ska vattnas och du vet, jag måste gå ut med soporna och som om inte detta vore nog jobbar vi fem dagar i veckan och var borta förra helgen och det kommer en del grejer framöver som vi behöver förbereda och så har jag lite ont i en tå.

Ni vet.

Eller vet ni inte?

Vi vet i alla fall och sådär höll vi på. Och malde. Och tiggde typ stryk. Och var så himla säkra på att vi inte kunde komma på festen eftersom den krävde lång bilkörning och övernattning. Oj oj oj. Det är ju jobbigt. Ja, det går ju absolut inte. Köra bil och sova över. Där går ju gränsen.

Men sen är det en jäkla tur, ja faktiskt ens räddning, att folk frågar igen. Och undrar om det där verkligen var ens slutgiltiga svar. Så att man i ren panik kan skrika att nä sådär var det ju verkligen inte meningen att vi skulle svara. Såklart att vi kommer. VI begick ett stort misstag och ville absolut ha en andra chans. Utan att behöva ringa en vän.

Så vi packade. Och drog.

Och det lilla djuret var hemma. Och maten var fantastiskt. Och sällskapet var tusen gånger trevligare och roligare än du kan säga. Stjärnstopp.

Jag tror att vi gick och la oss halv fem på morgonen. Det tyckte vi var lagom.

Tack för senast alla. Särskilt till er som höll i kalaset. Och särskilt för att vi fick ångra oss.

Jag hade förresten med mig efterrätt till partyt. Jag slog till med en pannacottapaj. Den var fjantigt smarrig. Jag hittade receptet hos ICA.

Pannacottapaj

Pajdeg
125 g kylskåpskallt smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 krm salt
1 ägg

Fyllning
4 gelatinblad
1 vaniljstång
7 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
finrivet skal av 1 citron
3 dl av säsongens bär till garnering

  1. Skär smöret i bitar. Mixa mjöl, smör, florsocker och salt till en smulig massa i matberedare. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter (för 8 bitar). Se till att degen går upp ordentligt på kanten. Nagga bottnen. Ställ formen i kylen ca 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter tills det börjar få en lätt gyllene färg. Ta ut och tryck försiktigt ner bottnen om den bubblat upp. Låt svalna.
  5. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  6. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull. Tillsätt grädde och socker. Låt koka upp.
  7. Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner i kastrullen. Rör om ordentligt. Låt blandningen stå ca 30 minuter. Rör då och då.
  8. Ta upp vaniljstången och tillsätt citronskalet. Häll blandningen i pajformen. Täck över pajen med plastfolie. Ställ i kylen att stelna minst 4 timmar.
  9. Toppa pajen med bär strax före servering.

Om det var värt en lång biltur och att sova borta?

Gissa tre gånger.

Har jag nu lärt mig något av detta?

Ja, jag hoppas att ni inte behöver gissa tre gånger.

Annonser

One thought on “Om att få ändra sig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s