Nya tider

Jag gillar mig själv i vårt nya hem. Det är ett smidigt liv vi har skaffat oss. Det passar. Vi klär i det nya. Redan efter tre veckor har jag blivit lite mer den som jag vill vara. Jag är lite mer spontan. Inte så invecklad. Det går bra att kasta sig iväg på nått. Vi har färre saker och mer tid. Passar oss ypperligt. Vi skulle kunna kasta ut TVn. Den har vi knappt haft på. Vi sitter på vår stora fina balkong och njuter av utsikt och enkelhet. 

Och nu kommer åskan. Som det pratas om i flera dagar. 

Du vill se fler vanliga och lite fula foton sa du. Du sa att det går bra att jag skjuter från höften. Att jag slappnar av. Re-la-la-laxar. Det passar mig bra. Tack. Du är en fin publik. 

I fredags hjälpte jag en kollega. Det tog cirka 10 min av min tid. Utan min hjälp hade det tagit henne två timmar. Jag tänker som jag tänkt så många gånger förr. Att vi är för dåliga på att be om hjälp. Och hjälpa varandra. Att be om hjälp när vi vet att vi är dåliga på en sak som någon annan är bra på. Att låna en tändsticka av en kompis istället för att behöva slå två stenar mot varandra och hoppas på en gnista.  

Jag vill inte säga att jag är dålig på att laga mat. För det är jag inte. Men jag har dåligt matsjälvförtronde. Jag blir nervös när folk ska komma hem till oss och äta. Jag vill gärna ha massor av folk hemma hos oss. Ofta. Gäster. Spontant och oplanerat. Eller planerat. Mycket. Många. Men jag tycker att matgrejen är jobbig.

Jag vet inte varför. 

Så nu ber jag om din hjälp. Öppet. Utan att rodna. 

På lördag är vi åtta personer som ska ha trevligt hemma hos oss. Gästerna kommer vid elva på förmiddagen och stannar till typ 17. Alla är vuxna. Ingen är allergisk. Ingen är vegetarian, ingen pratar finska och ingen hejar på Hammarby. Vad jag vet. 

Någon gång under dagen skulle det passa att äta födelsedagstårta. Eller liknande. 

Jag tänker att det passar att äta två gånger. En gång när de kommer och en gång lite senare. De har rest 30 mil i bil när de slår in portkoder och tar hissen upp till oss. 

Hur hade du lagt upp det? Vi brukar göra såhär att vi bjuder på något när de kommer (de är typ stammisar). Typ lite lättare lunch. Kanske någon macka, brunchaktigt. Och sen fika. Och sen middag innan de åker hem. En matig middag. Riktig mat. Men jag säger inte att detta är det bästa förslaget. Men man får tänka att de är lite hungriga när de kommer. 

Vad hade du bjudit på? Tänk två mat-tillfällen. 

Eller tänk hur du vill. Låt inte mig tala om hur du ska tänka. Det är ju bättre att du tänker helt annat än vad jag tänker. Annars behöver jag ju inte fråga. 

Jag vill inte ge dig några förhållningsregler. Men jag vill mena att det går bra att tänka fritt. Att köpa färdig mat från en cateringfirma är inget bra förslag eftersom jag bor på landet. Men pizza, kebab, sallad, thaimat funkar. Mat som måste förberedas väldigt kraftigt funkar också dåligt på grund av att jag har ett arbete med 40-timmarsvecka. 

Och tänk bort skitnödig mat. För det tycker jag går bort. 

Tänk mer tacos än ostron. 

Tänk mer mingel än Nobelmiddag. 

Okej?

Och som tack får du en bild. Skjuten från höften med min iPad. 

Hoppas att din midsommar var och är förträfflig. 

Annonser

3 thoughts on “Nya tider

 1. Jag hade nog kört på en matig sallad när de kommer (tex. grönsaker, pasta, pesto och färdig grillad kyckling)
  Fika mitt på dagen och sedan grillat till middagen, kanske grillspett så kan gästerna vara med och laga sina egna och ni kan umgås även under matlagningen.

 2. En matig sallad från mera vego kokboken: Vattenmelon, småpotatis rostad i ugn och bara lite svalnad, svarta bönor, feta ost, lättkokta sockerärto massa basilika och en vinegrett till om man gillar det – annars behövds det inte. Jag tycker om att ha bröd till, då kan man antingen köpa färdigt typ baguette, eller baka själ (det spelar ingen roll). Det kan man ha när de kommer. Och tycker du det är för lite kött,(dvs inget) så kan man ha kallskuret till, skinka, rostbiff, typ.
  På kvällen, det får någon annan nog tänka ut. Men om du inte gör denna salladen som lunch, så kan det vara bra tillbehör till något kött på kvällen också.

  Om man vill umgås och laga mat så kan man göra lite olika tapas – där man får ansvar för något två och två. Men ibland blir det för rörigt med sånt tycker jag.

  Baka pizza är rätt bra, för då kan man gå gå ut i omgångar i köket och lägga på sina tillbehör som man gillar. och skjuts in i ugnen. Det är bra. trevligt.

 3. Kör varmrökt lax kokt nypotatis o kall romsås, sen kaffe o tårta.
  Korv m bröd innan de åker hem!😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s