Chunky pläd

Såklart har ju jag, som den stick-, virk- och pysselnörd jag är, fallit pladask för det häftiga fenomenet chunky blankets.

Såvitt jag vet så ligger garnet de stickas med i samma prisklass som rent guld, så ännu så länge håller jag mig borta från detta. Men det hindrar mig ju inte att testa en alternativ metod. Nämligen att sticka med sönderklippta fleecefiltar.

Detta läste jag om första gången hos Jysk. Och det var också hos dem som jag köpte mina filtar. De kostar 17 kr per styck och jag köpte 10 stycken. Dessutom fick jag 100 kr rabatt då jag anmälde mig till deras nyhetsbrev. Så det blev ju billigt och bra.

(När jag tänker på det nu så kostade de 15 kr per styck när jag köpte dem. De har höjt priset 2 kr sen dess. Men det är ju ändå inte dyrt.)

Jag klippte ca 10 cm breda remsor och drog sen försiktigt i remsorna så att de rullade ihop sig…

Såhär klipper man. Eftersom jag var för ivrig för att komma ihåg att fota så visar jag här en egenhändigt ritad bild. Man kan lätt tro att det är ett foto (för det är så verklighetstroget), men det är det inte.

Det grå är filten och det svarta är hur man klipper. Och som sagt, jag klippte 10 cm breda remsor. Ändarna knöt jag ihop med vanlig hederlig dubbelknut.

Ja och sen började jag sticka. På armarna. Det kryllar av bra videor för detta om man vill vet hur man gör. Kan man sticka är det enkelt. Lite jobbigt fysiskt, men inte svårt.

(Kan man inte sticka kan man absolut lära sig. Detta är inte svårt alls!)

Hos Lust att pyssla kan du både se bilder och få tips och visas till filmer.

Ja, sen satte jag igång som sagt.

Jag hade tänkt mig en lång, smal pläd att lägga på sängen. Vid fotändan. Inte ett helt överkast utan bara en pläd som skulle täcka… ja… kanske 1/3 av sängen. Och det var svårt att få till antalet maskor. Jag hade ju ingen aning om hur många maskor jag skulle göra. Och armarna begränsar ju en aning kan jag säga. Men jag bestämde mig för 20 maskor. Efter att ha repat upp tre gånger.

Själva stickningen går superfort. Jag gjorde min filt av 8 plädar och den blev nog klar på cirka 30 minuter.

När jag stickat upp 8 plädar maskade jag av och bar in allt i sovrummet. Då visade det sig att den är för kort för att räcka över hela sängen. Så jag måste 1. repa upp avmaskningen och 2. klippa de två sista filtarna till remsor.

Men jag vet inte om det händer. För jag tycker inte att detta blev så fint.

Den ser rätt fin ut när jag lagt den såhär som på bilderna, men jag har ju piffat och trixat lite med dem. Jag retar mig för mycket på knutarna och på vändningarna i tyget. I själva svängningarna vid klippningen så blir ju ”garnet” liksom klumpigt. Det rullar inte ihop sig som på ”raksträckorna” och det ser bara allmänt fult ut.

Jag får se om jag repar upp och gör om eller om det bara åker i soporna.

Men KUL var det. Jätteroligt. Och är man inte så petig och motvalls som jag så kan man nog göra superfina filtar som man blir jättenöjd med.

Nu ska jag istället vänta tills garnet blir billigare och göra en riktig. För det är nog det som är mitt problem, att den här inte känns riktig.

Allas har en bra sida och beskrivning också.

Annonser

7 thoughts on “Chunky pläd

  1. Men gyd. Läst slarvigt och blev helt förvirrad över hur dun gråa pläd kunde böi en vit filt.
    Höhö.
    Nu kommer det stå boksuddis här nere. Men jag är allt en gammal giding. Får se om du listar ut vem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s