Frufridagen

Idag är det Frufridagen. En dag som skapades för att kvinnor skulle få en fri dag per år. Slippa hushållssysslor och få roa sig med annat. Och så vidare.

Jag hörde ett samtal på radion i morse. En man intervjuades och berättade om den här dagen. Han sa att det nu för tiden inte behövs en sån här dag i Sverige för här är vi så jämlika nu för tiden.

Wow.

Intervjun avslutades med att han fick fråga om ifall han ska laga maten hemma ikväll eller inte. Då svarade han att han är minsann en ”hushållsman”, så han lagar mat andra dagar på året också.

Ungefär så.

Hushållsman? Är det en man som sköter hushållet?

Vad kallas en kvinna som sköter hushållet då?

Kvinna?

Jo, vi är så jämlika i det här landet så.

Det är så fint.

Det är tur att han inte sa att han ”hjälper till” hemma. För det är mitt värsta uttryck. När en man säger ”Jag hjälper till hemma”. Eller när en kvinna säger att hennes man ”Hjälper till hemma”.

Hjälper till?

Att hjälpa någon betyder väl att man gör något som egentligen inte är ens egen uppgift? Att hjälpa någon att ta in posten när den är på semester. Att hjälpa någon att fålla upp dens byxor? Att hjälpa någon över gatan?

Man ”hjälper väl inte till” om man lagar maten man själv ska äta eller om man tvättar sina egna underkläder.

Ursäkta, men jag var tvungen.

Nu lämnar jag det här ämnet.

Men självklart gäller även samma sak fast tvärt om. Att en kvinna ”hjälper till” hemma är precis lika konstigt. Eller att en man som bor med en annan man. Eller en kvinna som bor med en annan kvinna. Eller vad som helst. Vilken variant som helst.

Såklart!

Nu ska jag hjälpa till med att hämta en kopp kaffe till mig själv. Jämlik som jag är. Och fast jag är fru och alltså borde vara fri idag.

 

 

 

1 thought on “Frufridagen

  1. Du är ju klok som alltid. Känner samma sak när någon säger till en pappa som är med sina barn ”passar du barnen idag?” Visst har vi kommit en bit, men jämnlika är vi inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s