Tittatillbakatisdag #6

Det är visst redan dags för att titta tillbaka en tisdag för sjätte gången. Hur fort går tiden? Jag bara frågar.

Idag ska jag ta med dig till 2003. Alltså nästan 20 år tillbaka. Hur det nu är möjligt. Att 2003 är snart 20 år sen.

Ur led är tiden.

Hur som helst så var vi bättre på dagsutflykter på den tiden. Jag och min man. Hur andra har det med detta nu för tiden vet jag inte. Men vi åkte ofta på dagsutflykter förr. Vi kunde åka nästan hur långt som helst över en dag. Och så hem igen. Och utan AC i bilen och utan allt möjligt. Men kanske mest av allt utan grubblerier, planering och bekymmer. Vi bara gick upp på morgonen och drog iväg. Utan att tänka på hur sent vi skulle komma hem, vad vi skulle äta under dagen, att det skulle kunna vara farligt att åka bil långt eller att bensinen var dyr. Kanske brydde vi oss inte ens om miljön. Jag tänkte inte på det så mycket då. Vad jag kan minnas.

Omständlig är kanske en egenskap som beskrev mig alls 2003 men som nu har blivit mitt signum.

Inte så charmigt.

I alla fall så hade vi förr en favoritutflykt som vi ofta åkte på. Vi kallade den för Änglagårds-turnén. Just för att det handlade om att åka och titta på ställena är filmerna spelades in.

Nu är detta bilder från 2003 och då var digitalkameran visserligen uppfunnen, men särskilt bra var den inte. Men det bryr vi oss inte om. Det kan ha varit nått med fotografen också, men det bryr vi oss ännu mindre om tycker jag.

Änglagård spelades in i trakterna kring Ulricehamn. Och första gången vi blev sugna på att åka dit kontaktade jag Ulricehamns Turistbyrå och de skickade en papperskarta över själva området till mig. Den kartan brann tyvärr upp när det brann i vårt förråd, men här är en suddig bild som saknar det mesta. Men ändå.

Kartan visar var de olika scenerna är inspelade men jag var inte så smart 2003, så jag fotade inte hela kartan.

Den fina kyrkan där allting börjar i första filmen heter Kärråkra Kyrka. Den syns jättedåligt på bilden. Men nu tänker jag inte kommentera de dåliga bilderna mer. De är från 2003. Då fick man vara glad om man ens hade en kamera. Ungefär.

Denna kyrkan är bara med exteriört i filmerna. Inomhusscenerna är filmade i Öra kyrka. Det var även där, har jag för mig, som Zack låg lutad mot gravstenen i första filmen.

(I denna kyrkan önskade vi oss ett tag att få gifta oss. Vi tänkte att jag skulle ha åkt motorcykel upp för backen med en kompis som chaufför… men så blev det inte. I stället gifte vi oss på vintern och hade adventsljusstakar som chaufförer. Eller hur man nu säger.)

Är man nyfiken på Gottfrid och Ivars hus så såg det för 17 år sen ut såhär. Gården heter Väby.

Och alldeles intill, i samma grusrondell (jo, så heter det ska du veta) ligger det huset där den lilla lanthandeln fanns.

Vid den här tiden i mitt liv var jag lite mer försynt och småstilad. På en del sätt, på andra inte. Men hur som helst så vågade jag inte komma närmare Axel Flogfälts gård än såhär då. Nu hade jag nog kunna låtsas att jag förvirrat mig, sånt händer ju på riktigt hela tiden nu, och bett om ursäkt för att jag råkat köra förbi.

Men här inne, i Brostorp, bodde i alla fall Axel Flogfält. Kanske Fannys pappa. Man vet ju inte.

Förr åkte vi den här turen varje sommar. Hade med oss matsäck ibland och levde wild and crazy utan matsäck ibland. Men de gångerna vi hade matsäck med oss åt vi den alltid utanför parken i Timmele. Där var de på dans i någon av filmerna. Del 2 om jag inte minns fel.

Enligt tradition kollade vi alltid på en av filmerna när vi kom hem på kvällen. Oavsett vad klockan var. För inte brydde jag mig om klockan för 17 år sen.

Om du mot förmodan tycker att turistinformationen här i min blogg är sisådär och att bilderna är ännu sämre, då kan du besöka den här sidan, hos Ulricehamns Turistbyrå. Där finns massor av information och en bättre karta.

Som om min turistinformation inte skulle duga. Ha! Vilket skämt.

Åker man på den här utflykten och vill utflykta sig ännu mer kan jag tipsa om Hofsnäs Herrgård. De har en väldigt trevlig saluhall där man kan handla goda grejer. Vi var där för några år sen och åt julbord. Det var en sån höjdare.

Det var allt för idag. Tack för att du har läst.

2 tankar på “Tittatillbakatisdag #6

  1. Hade faktiskt aldrig tänkt på att man kunde åka på ”Änglagård-turné”! Vilken kul grej! 😀
    Kram på dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s