Grattis på 20-årsdagen. Till mig och till dig.

Jaha. Då kom då den här dagen till slut. Dagen idag som är exakt 20 år efter 24 oktober 2000.

Den 24 oktober 2000 satte jag mina första egna spår på det så kallade nätet. Och sen dess har jag vräkt ut mig här i mitt egna hörn. Vräkt ut det ena och det andra. Mest det andra kanske, men även mycket av det ena.

Här ska firas. På behörigt avstånd och med så mycket chips med dipp du själv vill, kräver och behöver. Och vill du ha läsk får du det och vill du ha alkoholhalt bestämmer du själv hur hög. Och vill du ha bara fötter och smutsigt hår så går det bra.

Jag tänker att mitt kalas börjar idag och att det sen pågår några fler dagar. Så häng med i dagarna 3. Eller 8. Beroende på ork, lust och inspiration.

På min 20-års fest får du vara som du vill. Med allt vad det innebär. Eller inte. Och här skrattar du så högt att det sjunger om det om du har lust. Eller inte alls om du inte tycker att det är kul över huvud taget. Du kommer och går som du vill och du behöver inte presentera dig för alla. Om inte lust finnes.

Här sjunger du falskt när du känner för det och här tar du en nypa luft på balkongen när du blivit lite svettig i armhålan. Eller så bjuder du på svetten och känner dig fri och härlig bara.

Medan du njuter av kalaset och sparkar undan tappade chips under mattan så ska jag försöka gräva fram lite smaskiga grejer ur arkivet.

Jag hittar tyvärr inte allting från förr i mina gömmor. Är rädd att mycket ligger på disketter (Jo, disketter! Du som minns datorerna vi hade 2000 vet vad jag menar!) och skivor och de kan ha brunnit upp när vårt förråd brann.

Men jag har en hårddisk kvar. Och här har jag hittat en del.

Därför tänkte jag och mitt ganska stora ego att jag ska bjuda på det här kalaset. Och visa det ena. Och även lite av det andra.

Jag vet att många av mina besökare (Nej jag har inte många besökare, men jag menar en stor andel av de som är mina besökare) varit med sen start. Och det gör mig lite rörd och jävligt mallig.

En kul grej jag hittade var från den tiden min hemsida hette Ventilen. Detta var 2008. Här står det om starten. Och när detta skrevs kändes 24 oktober 2020 avlägsen. Men nu är vi här. Och då var vi någon annan stans.

Det är ju inte lätt att se vad det står. Men den lilla loggan som ser ut som en ljusblå prick ser ut såhär. Det var en länkknapp man kunde låna om man ville länka till min hemsida. Vilket det konstigt nog var ganska många ville. På den tiden.

Nu vet jag inte hur detta ser ut i mobiler, på surfplattor, i datorer, men du får ha överseende. Det har du ju haft i 20 år med mig så det har du nog idag också.

Det som står att läsa ovan, från 2008, är detta.

Såhär ser min hemsidehistoria ut… i stora drag…

Min första dagbokstext la jag ut på nätet den 24 oktober 2000. Det är 7300 dagar sen. Den första anteckningen löd:

”Oj! Det här känns högtidligt! Dagbokens första blad! Hi hi!
När jag var liten och fick en ny dagbok så bestämde jag mig för att alltid skriva så fint jag kunde och använda min bästa penna! Nu äger jag över 200 pennor (samlar!) och skulle aldrig kunna bestämma vilken jag skulle använda. Men å andra sidan skrivs ju detta i en dator och det kvittar med vad eller hur jag skriver! Jag vet inte hur detta skall gå eller vad detta skall leda till. Men nu kör vi! Jag kommer inte att skriva här varje dag, men rätt som det är så hittar ni något nytt här! Fridens så länge!”

Hemsidan låg på diverse suspekta adresser och i maj 2004 hamnade jag till slut på http://www.undersolen.com. Tyvärr köpte jag domänen och utrymmet av ett tveksamt företag och sidan blev därför bara kvar där ett år. Sen betalade jag aldrig mer ett öre till dem. Jag hade några bloggar ett tag men hamnade den 8 maj 2005 på en lång och tråkig adress med en sida som jag kallade Ventilen. Där hängde jag mig kvar i nästan två år. Och nu är jag här. Förhoppningsvis för att stanna.

Hit, till http://www.undersolen.se flyttade jag den 24 mars 2007

Jag har ritat eller fotat alla bilder på sidan själv – om inget annat anges.

Namnet Under solen fick jag från filmen av samma namn, av Colin Nutley. Själva orden under solen kommer från Predikaren 1:9

”Vad som har varit är vad som kommer att vara,
och vad som har hänt är vad som kommer att hända;
intet nytt sker under solen.”

När jag startade min hemsida kunde jag inget om HTML och sånt. Nä, jag var smart och lat på samma gång och tvingade därför min syrra att knacka kod. Medan jag satt och funderade ut vad jag skulle skriva nästa gång.

En av de mest uppskattade grejerna på min hemsida var gnuffishuset. Ett slags spel där man kunde möblera ett hus där det bodde gnuffisar. Tänk dig ett dockskåp. Med små flyttbara bilder av köksskåp, tvättmaskiner, fönster och gardiner. Det gick inte att spara och det gick inte att skriva ut, men det gick att möblera. Och en del gjorde det i timmar. Det fick jag veta.

Jag önskar verkligen att jag kunde ge dig gnuffishuset här. Men det funkar inte längre. Det funkar inte i datorn längre. Bilderna går att flytta men blir transparenta och stannar inte kvar där man lämnar dem.

Så otroligt sorgligt.

Och inte kan jag göra något för att få det att funka heller.

Det är så typiskt.

Och framför allt tråkigt.

Men såhär såg det ut. Till exempel.

Det blev så otroligt uppskattat och jag ägnade så mycket tid åt att rita små bilder till det här huset så det var inte klokt.

Särskilt roligt minns jag att jag tyckte att det var att rita köks- och badrumsgrejer.

Gnuffishuset kunde man även köpa en period. Då fick man alla filer på en skiva. Som jag skickade med posten. Minns inte hur många som köpte, men nog var det några minsann.

Sålde dem gjorde jag i min shop jag kallade oransch. Men den ska nog få ett eget kalas lite senare tror jag.

De första åren hade jag hemsida och byggde den med koder. Sen fick jag det där programmet du vet… FrontPage? och så kunde jag låta ett program göra mina sidor. Och med åren blev jag lat och till slut skaffade jag en blogg istället. Och här är vi nu. Här flyttade jag in 27 december 2009 och även det börjar bli ett tag sen nu.

Det fanns inga gränser för vad jag använde min hemsida till. Jag hade Mello-omröstningar, vårfester, en nätfest när jag fyllde 30, en egen dokusåpa som jag drev ihop med er som besökte mig, jag skrev julkalendrar, jag öppnade nätshopar, jag hade köpstopp i ett år och skrev om det, jag startade Ett Foto Om Dagen (EFIT) som sen togs över av några trevliga typer och drevs väldigt länge efter det.

Den äkta såpan drev jag 2001-2003 och den hade ungefär 100 medlemmar.

Jag hittade på pysselklubben Pyssla som fick massor av medlemmar och en gång var det en som visade mig att det stod om klubben i Expressen.

Jag vill verkligen mena att det var jag som kom på EFIT och jag hävdar å det bestämdaste att det vad jag som först kallade Mello för Mello. Jag hade i alla fall aldrig hört det uttrycket innan jag startade mina Mello-omröstningar och hemsidor kring det. Jag hittade grejer jag skrivit 2003 och där skrev jag ”Mello”. Inte kallade SVT Mello för Mello redan 2003?

Jag bara frågar. 🙂

2007 köpte jag ett mönster till stickade muffinsar. Det resulterade i en egen shop där jag sålde dem och det var ju tur för de växte snabbt till ett hundratal.

Jag bytte layouter på min hemsida varannan vecka ungefär och jag älskade att testa nya script och nya roliga idéer. Jag ritade grafik som man kunde använda som bakgrunder och jag fyllde sidorna med små knappar, blinkande grejer och pixliga prylar.

Jösses. Jag saknar detta känner jag nu. Blir helt rörd.

Jag ritade ofta självporträtt som jag hade med i layouten. Inte blev de direkt porträttlika, men roligt var det.

Nu tror jag att förfesten börjar utvecklas till huvudfest och därför tror jag att jag avslutar här för nu. Och så fortsätter festen i morgon. Då ska vi nog prata lite om mina julkalendrar du och jag.

Tack för nu. Och för att du kommit hit till min fest. Och för 20 år. Och för 20 år till.

Njut av festen. Och av lördagen.

I morgon fortsätter festen. Välkommen igen då.

8 tankar på “Grattis på 20-årsdagen. Till mig och till dig.

 1. Grattis! Skoj med fest och tillbakablick. Själv har jag inte hängt med från start men ca 13år blir det snart, tack vare dina teckningar till Anna och Jens bröllop💕

  • Du har så rätt. Hittade dock inte så mycket om detta så jag skrev inte om det. Letade verkligen men mycket grejer har jag tappat bort längs vägen. Men TACK för påminnelsen.

 2. STOOOORT GRATTIS!!!!!!
  Massor kramar från Rebecca som var med redan på Under Solen-tiden och Ventil-tiden! 🙂

 3. Ååå wow! Jag ligger ju en månad eftet. Lite som 2020 över lag liksom. Men det här! Wow, vilka minnen!
  Och gnuffishuset, pixlarna, kalendrarna, pysslet o all grafik. Älskade att hälsa på o se hur du ändrade o fixade.
  Hurra för dina 20 år och hurra för minst 20 till!
  Stor grattiskram till dig och mest till alla oss som får hänga med! Du gör liksom världen roligare, bättre, mysigare o finare!
  Skål!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s