Tjugo år – Julkalendrarna

Hoppas att du inte är allt för sliten efter feststarten igår. För här kommer ett skepp lastat med mer gamla grejer. Här har det rotats och här ska gamla grejer få se dagens ljus.

När det brann i vårt förråd försvann en hel del grejer som jag sparat från mina hemsidor. Och tyvärr verkar det som att den del grejer var just mina julkalendrar. När jag började rota på vår hårddisk hittade jag spår av kalendrar jag inte ens minns att jag skrivit.

Men jag ska försöka ta dem i ordning här. Och jag visar gärna det jag hittar, även om bilderna är små och ibland märkliga.

Min allra första julkalender skrev jag 2001. Den hette Vera i Väcklingaryd och handlade om en dam som sökte efter kärleken genom en kontaktannons. Jag minns inte mer än såhär tyvärr. Men jag minns att hon fann kärleken till slut. Såklart. Det var ju jag som skrev den, och jag kräver lyckliga slut.

Året efter, 2002 drömde jag om att skriva ett pocketbok. Istället skrev jag en julkalender och gjorde layouten som en pocket. Otroligt kul med själva layouten. Vad kalendern handlade om minns jag inte över huvud taget. Men den hette Läppstift och julgranskulor.

2003. Julkalendern det här året hette Sebastian & Klara och handlade om ett par som bodde i samma hus och där den ena var helt kär i den andra i smyg. Några svängar till tvättstugan och lite annat gjorde att historien till slut slutade lyckligt. Tur för Klara, för hennes andra kille var ingen höjdare. Tydligen.

Det handlade egentligen inte om två gosedjurselefanter, men det var de som fick vara med på bilderna i luckorna.

Här verkar det som att jag tröttnade på att skriva julkalendrar ett tag. Jag pysslade ihop med julkalender 2007 men det var ingen skriven historia. Det var mer som en julkalender med luckor i vilka det fanns julpyssel, tävlingar, pyssel, recept, jul, julmusik och annat mysigt.

2008 kom jag igen, ihop med min syster och min kompis Mats. Då skrev vi tillsammans, några avsnitt var, kalender JK2LAX8. Såhär beskrev vi om den:

”Den här julkalendern handlar om människorna som bor i höghuset bakom kiosken. Det där gråa och lite trista du vet. Precis där bredvid busshållplatsen. Just det huset!

Du kommer att få möta alla människorna som bor där och följa dem i deras vardag och fest. Jag menar, vem har inte alltid undrat vem som bor på tredje våningen där med de röda gardinerna? Där där det aldrig finns en adventsljusstake eller ens en blomkruka? Och är inte du också lite nyfiken på vad det är för en lapp som hänger nere i porten? Vad står det på den? Och hur firar man jul i det här huset? Och vem är det som aldrig tar bort luddet ur torktumlaren?”

2008 års kalender var superkul att göra, mycket på grund av grafiken. Det minns jag verkligen. Minns att jag älskade huset och busshållplatsen.

Vi, jag, syrran och Mats måste tyckt det var sanslöst roligt att skriva kalendrar. För året efter gjorde vi det igen. Och den döpte vi till JK2LAX9. Fantasifullt.

Den här julkalendern handlar om människorna som bor i höghuset ett stenkast från bensinmacken. Ett högst ordinärt höghus med passande nog 24 lägenheter. Och en tvättstuga och en lite läskig hiss med gallergrind. Och allt sånt. Och en massa härliga och kanske till och med ohärliga personer. Vi får följa dem när går till jobbet, när de lever sina (o)vanliga liv och när de väntar på julen. Precis som vi själva har det.

En dokusåpa så god som någon.

Den här julkalender gav vi bort i present till en kompis. Vi läste in valda avsnitt och brände ner på skiva minns jag. Jag minns inte om jag läste alla avsnitten själv eller om vi läste våra egna, men så roligt det var. Då föddes min dröm om att få läsa in ljudböcker.

En dröm jag 11 år senare (det vill säga nu) inte lyft ett finger för att försöka förverkliga.

Dåligt av mig!

Julkalendern JK2LAX9 finns att läsa här i bloggen. Här heter den dock Julkalender 2011. För då sändes JK2LAX9 i repris kan man säga.

Och varje år när det blir höst så drömmer jag om att skriva en kalender igen. Jag har inte gjort det sen 2009 och jag ångrar varje år när december börjar att jag inte gjort det.

Kanske till nästa år. Det är ju ändå ett år kvar tills dess. Lite drygt.

Den ska inte handla om Corona. Det kan jag lova. Tvi vale säger jag åt Corona

Tack för nu. Tack för den här festen. Och låt oss fortsätta i morgon. Då tror jag vi ska prata om grafik.

1 tanke på “Tjugo år – Julkalendrarna

  1. Lite sliten, men jag tror inte att du o din fest är orsaken. Den piggar upp! ❤️
    Jag minns inte de tidiga kalendrarna… men den med huset o busshållplatsen o det efter det. Kanske som sagt grafiken som satt sina fina spår.
    Bra med drömmar ändå tänker jag. 2021. Jädrar vad spännande kalender på ljusbok med dig. Skriver upp det på önskelistan redan nu.
    Kramen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s