Tjugo år – grafiken

Välkommen till den tredje dagen av mitt 20-årsfirande. För dig som kom in direkt till tredje dagen vill jag säga välkommen. Och för dig som är här för tredje festdagen i rad vill jag säga skit också vad roligt. Rent ut sagt.

Till min allra första hemsida, Under solen, gjorde jag grafiken själv. Det var en banner och en länknapp. Bannern har jag inte kvar, men länkknappen såg ut såhär. Precis som jag visade på första kalasdagen.

Att skriva har alltid varit det viktigaste, men ritandet har kommit på andra plats från och med första dagen.

Det började med små bilder för att pynta sidan och till slut ritade jag så mycket att jag sålde min grafik. Både som grafik sparade som filer och som tryckta papperbilder. De ritade bilderna som var filer kunde vara bakgrunder till hemsidor, länkknappar, pynt och roliga små animerade pyttegrejer.

Bilderna kunde föreställa mig själv, eller helt andra grejer.

Men roligast av allt var alltid pixelgrafiken. Att rita pixel för pixel, zooma in och zooma ut, var så otroligt roligt att jag kunde fastna i timmar.

Jag vet inte hur detta blir i en blogg och jag vet inte hur det kommer att se ut i mobil eller på platta, men här visar jag i alla fall några gamla favoriter.

Jag gjorde även små fönster. Till dessa kunde den som ville få ett script till sin hemsida. La man det scriptet någonstans på sin sida dök fönstret upp och sen ändrade jag bilden då och då. Då ändrades bilden på allas sidor där fönstret låg. Detta blev omåttligt poppis. Så kul! Och jag ritade fönster och skrev script så att fingrarna blödde.

Det kunde även vara små fönster med budskap. Och jag tänkte ofta att de som lånade mina fönsterscript var modiga. De visste ju aldrig vad som skulle dyka upp i fönstret. Haha. Men jag hade bara fina grejer där. För jag är en rätt fin grej själv. Nämligen.

Men förstås, den mesta grafiken gjorde jag ju till min hemsida. Till själva layouten. Och även om, som jag skrev förut, skrivandet alltid var det viktigaste, så kom grafiken på en riktigt maffig andraplats.

Och så gnuffishuset förstås. Men där kan jag ju inte visa så mycket, som jag skrev i det första kalasinlägget.

Det hände att någon beställde en bild till sin hemsida. Men det hände sig även, helt fantastiskt och märkvärdigt, att någon beställde en bild till sitt bröllopshäfte. Och detta ledde sen till en vänskap mellan mig, min man och brudparet, som varat i alla år.

Fint.

Tack kära du som kommit hit idag för att fira min 20-års dag på nätet på kalasets tredje dag. Välkommen tillbaka i morgon. Då handlar kalaset om något annat. Kanske pyssel.

8 tankar på “Tjugo år – grafiken

  1. Åh, jag minns särskilt Luciatåget, tvättmaskinen och fönstren! 😀 Minns oxå en animerad bild med ett marsvin i en bur som såg så äkta ut, eller hur man ska beskriva det. Såg verkligen ut som ett pyttemarsvin rörde sig därinne. Alla dina bilder är så fina och coola! Förresten, vilket program gjorde du animationerna i då?

    • Jag gjorde animationerna i ett asgammalt PhotoShop som inte funkar i vår dator längre. Men TACK för fina ord. Och jag vet precis vilken hamster du menar. Den ska jag ge dig innan festen är slut. 🥰

  2. Länkknapparna ja, älskade fönstret o minns att jag nog köpte pixelgrafik… hade det till min kalender. Tvättmaskin, luciatåg o allt. Finfina minnen du bjuder på, tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s