Tjugo år – allt det där pysslet

På den här fjärde dagen av 20-årsfirandet tänkte jag prata om pysslet. Allt det där jag pysslat och visat upp och sålt och lottat ut och skänkt och slängt och varit stolt över och skämts över.

Jag har haft ett gäng olika nätshopar. Egna lådor och ihop med andra. Bland annat ihop med en syster. Vi kallade oss Systrarna Sockiplast och hade alldeles för mycket pysslade grejer för vårt eget bästa. Så vi sålde grejerna för väldigt billiga penningar. Detta var väl omkring 2005 skulle jag tro.

Vi virkade sminkväskor, pärlade örhängen, sydde fodral och pysslade ringar på löpande band.

När syrran inte längre var lika intresserad av att driva shop som jag, så öppnade jag min egen shop. Som hette oransch. Där krängde jag billiga pysselgrejer en ganska lång period.

En sida i shopen hette Nöjda kunder. På den sidan kunde de som ville visa upp saker de köpt av mig. Så länkade jag till deras hemsidor och så vann vi alla nya besökare på det viset. Det var så himla trevligt på den här tiden, med allt länkande hit och dit. Bjussigt liksom.

De virkade armbanden gjorde jag ett mönster till och la upp här på sidan. Det är det populäraste inlägget här i min blogg. Det får dagligen besök av människor som hittar dit. Otroligt roligt.

En annan sak jag bjudit på instruktioner till är de pärlade ringarna. Roliga ringar som tar en evighet att göra men är sanslöst roliga att bära. Nu hittar jag inte längre instruktionerna, men såhär såg de ut i alla fall…

Ibland har jag visat upp projekt i omgångar. Under projektets gång. En favorit för mig är julkrubban. Den har en egen historia här i bloggen.

Julbollarna som föreställer Jesus och hans gäng, har mest haft ett liv på mitt Instakonto (@plateofcupcakes) men även visats här i bloggen vill jag tro…

Alla 300 sjalar jag virkat är ju också en följetång i sig…

Man kan hitta alla sjalar i arkivet här i bloggen om man klickar på Virkat i menyn.

Och som jag sa häromdagen, på någon av de andra festdagarna, så hade ju de stickade muffinsarna en egen sida och shop. Eftersom de vid ett tillfälle råkade ha blivit över 100 stycken. Jag önskar för allt i världen att jag har mönster kvar till dessa muffinsar. Men de kan ha försvunnit i branden. Det är högst troligt.

Av allt jag gjort och allt jag sålt så finns det några få saker jag är oerhört stolt över. Julkrubban jag visade nyss är en stor favorit. Jag är glad varje jul jag får ta fram den.

Men jag minns även en väska jag stickade för hundra år sen…

… en lucia/tärna jag virkade och skickade till Amerikat…

… och så familjen höst

På mitt Insta frågade jag häromdagen om det finns någon som vill visa något ni fått eller köpt av mig. Det har kommit så många bilder att jag är helt överväldigad. Här kommer några av bilderna och små förklaringar till det ena och andra.

Två små lirare som nu hunnit bli stora. Gulliga Joel och Ebba. Här med sina ”pjommare” som de kallade dem.

Virkade vänliga pistoler som en del barn använt som hårfönar har jag hört.

Virkade tanter som man kunde ha som kompisar i handväskan eller på sitt kontor. Här är det Annas tanter. Alla hade namn och en beskrivning. Vad just dessa hette kan jag tyvärr inte hitta…
Barbro är en tjej jag virkade till en kompis som ett tag reste väldigt mycket inom jobbet. Hon fick följa med på resor hit och dit och jag fick hälsningar från henne både då och då. När jag fick bilderna på Barbro härom dagen fick jag veta hur hon har det nu för tiden.
”Hon fick flytta hem för att min förra kontorsgranne hade en dragspelande tomte som hette Gösta. Och Gösta klarade inte av Barbros svärande och skränande. Dessutom är hon svår på både spriten och män, Gösta var en fin och känslig man!”.
Här kan man läsa mer om Barbro.
Glasunderlägg som jag gett bort till en kompis och nu fick en bild på…
Här kan man hitta mönstret om man vill virka egna.
En mycket välanvänd (fint!) sladdhållare jag glömt att jag gjort, kom till mig i ett sms i helgen. Så fint att den används än.
Här kan man läsa mer om sladdhållaren.
Rosa sjalar… Som används i norr. Så fint.
Bakelser som lever och frodas i norr. I samma hus som sjalarna och ”pjommarna”… 🙂

Igår fick jag en bild från som dm på Insta. Av en tjej som köpt en virkad tjej från mig. Det måste ha varit omkring 2009. Alltså minst 11 år sen. Och nu sitter den lilla virkade tjejen någonstans, still going strong, med en medalj runt halsen.

Hon har blivit så ompysslad genom åren att ögonen blivit slitna. Hon måste ha haft väldigt mycket fint och roligt att titta på. Som slitit ut ögonen så vida pass.

Såhär såg hon ut när hon flyttade hemifrån. Omkring 2009.

Tack alla som skickat bilder på mina pysslade grejer. Det har rasslat till i mobilen både nu och då i helgen och det är så roligt att sakerna finns kvar. Och till och med används. Tack!

Och tack snälla du för att du besökt min fjärde kalasdag. Som tack eller vickning bjuder jag här på lussebullar och ett äpple.

Hoppas att du haft roligt på festen. Men den är inte slut än.

Häng med. I morgon kommer fortsättningen.

Som avslutning idag bjuder jag på några bilder på sånt jag gjort som jag gillar…

Leksakspengar till en liten Maja som fick en kassaapparat i födelsedagspresent. Klart bruden måste få stålar också.
Strutar av glassrån och fyllda med godis. Gavs bort till gäster vid en middagsbjudning till påsk.
Man kan läsa om strutarna här.
Skrivböcker jag sytt ihop själv. Roliga att göra och otroligt smarta och bra att ha. Fin present att ge bort också tänker jag.
Man kan läsa här hur man gör dem.
Flera jular, kanske tre stycken, har jag gjort julkalendrar av tändsticksaskar och gett bort i present. Otroligt uppskattat och kul.
Här kan man läsa mer. Och även här.
Det har pysslats så många cupcakes av mig att det inte är klokt. Det var verkligen favoriten ett tag. Av alla slag. Här är en sydd variant. Mönster från boken Tildas julehus (Tone Finnanger).
Sydde miljarder såna här kaniner. De heter Mini Moopys. Du kan läsa om dem hos Craft and Creativity.

Tack igen. Hjärtigt tack.

3 tankar på “Tjugo år – allt det där pysslet

  1. Åhh, minns ju att du hade Oransch, men hade glömt att du och din syster hade gemensam shop först. Kände igen det nu när du skrev det! Åh, vad mycket du har gjort! Och vad du är skicklig -det är ju väldigt fina saker du gjort! Blev visst aldrig av att jag köpte något -det är så jag skäms! Jättetråkigt att inte ha ngn bild att bidra med. Men vem vet, kanske säljer du nåt pyssel igen nån gång!
    Kramar!

  2. Ååå vilka minnen! ❤️ sockiplast, hade glömt! Och önskar nu i efterskott att jag skickat bilder. Ser ju leksaker, glasunderlägg, servettringar och allt. Blev alldeles tårögd av alla fina minnen. Tack! ❤️🥰

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s