Hej, jag heter Marianne, är 57 år och bor i Skogås

När jag växte upp hade jag hundra brevvänner. Inte samtidigt, men sammanlagt. Kanske är hundra en underdrift, men i det här fallet är det en symbol. En symbol för många brevvänner.

Det heter inte symbol va? Jag anväder order fel va?

Fast jag använder ju orden som jag vill. Kom jag på nu.

Jag hade jävligt många brevvänner i alla fall. Många som i säkert hundra.

Jag ägnade min uppväxt åt att städa mitt rum, sortera mina saker, skriva brev och lyssna på Carola. Innan Carola öppnade dörren och klev in i mitt liv lyssnade jag på annat. Men jag lyssnade mycket. Och jag skrev desto mer.

Jag var modigare förr och träffade de flesta av mina brevisar efter en tid. Minns ett besök i Göteborg, många besök i Finland, andra besök i förorter på andra sidan stan och så vidare. Men mest minns jag känslan av att få brev.

En av de lyxigaste känslorna.

Jag hade en brevvän i Mexico. Jag var väldigt ung när vi skrev till varandra och när han plötsligt skickade en peng från sitt land i present till mig avbröt jag brevväxlingen direkt. Vad ville han när han skickade en peng? Gifta sig med mig? Att jag skulle köpa en enkelt biljett till honom och sen aldrig mer få återse mitt hemland?

Nä, det fattar man ju. Man kan inte ta emot en peng av vem som helst sådär.

Och vad var det för en peng? Var den värd en halv miljon? Eller 50 öre? Hur skulle jag kunna veta det?

En annan brevvän minns jag som väldigt spännande. Hon hade ett så spännande liv att jag till slut hittade på saker om mitt eget för att få mitt liv att verka ens i närheten så spännande som hennes.
Den brevväxlingen avbröts också. Jag orkade väl inte ljuga hur mycket som helst antar jag.

En brevvän bodde i Göteborg och hade en pappa som jobbade på Televerket. Eller om det då hette Telia. Hon berätta för mig att de fått testa en nyhet som skulle komma till alla lite längre fram. En funktion i telefonen som skulle göra att man skulle kunna höra att någon ringde medan man pratade. Att man då skulle kunna svara på ”den andra linjen” och sen koppla fram och tillbaka. Istället för att ge upptagetton.

Jag sa att det lät spännande. Men inuti mig tänkte jag att det var det värsta jag hört. Vilken BULLSHIT!!! Nog för att jag ljugit för en annan brevvän en lång period, men detta var ju bara den sämsta lögn jag hört. Som att jag skulle gå på en sån grej. Såg jag ut som om jag var dum i huvudet eller?

Den dagen jag fick just den funktionen i min telefon ville jag ringa och skämmas. Men då hade jag glömt hennes efternamn.

Jag tänker ofta att jag skulle vilja ha en brevvän igen. Gärna en i New York. Gärna någon som bor i Norrland. Gärna någon som inte gillar att pyssla och virka. Gärna någon som har en hund. Eller tycker om att skriva böcker.

Men jag letar aldrig efter någon. Jag tror att jag är rädd för att jag skulle känna att jag måste skriva ofta. Och mycket. Och fint.

I går tänkte jag att det skulle vara kul att ha en påhittad brevkompis. En brevvän som man hittar på en histora för. Och som hittar på lika mycket tillbaka. Som alter egos.

Jag kunde säga att jag hette Marianne, var 57 år och bodde i en fyrarummare med balkong i Skogås. Att jag jobbade på ett apotek och var gift med en kille som hette Kent.

Det hade varit roligt.

Jag hade sagt att jag gillade Ella Fitzgerald och att jag var allergisk mot nötter.

Erkänn att det skulle vara roligt.

Nu vill jag nästan brevväxla med Marianne själv känner jag.

Har du någon brevvän?

1 tanke på “Hej, jag heter Marianne, är 57 år och bor i Skogås

  1. Det vore ju för himla festligt med en brevväxling i bloggen. Mellan dig o Marianne kanske 😍

    Brevvänner hade jag några. Inte hundra. Kanske fem. Om vi räknar med min farmor. Vi brevväxlade nog mest och längst. Som jag saknar det.

    Annars vet jag knappt om jag har någon handstil kvar. Kan knappt skriva en handlarlista längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s