Burksamling

Samlar du på något?

Jag skulle säga att jag absolut inte gör det. Jag är ingen samlare. Men sen ibland så kommer jag på mig själv med att ha väldigt många grejer av samma sort. Även av sånt som används. Inte bara sånt som samlas på hylla.

Man kan väl säga att en stor hög av nagellack är ett slags samling? En hel drös av läppstift? Massa palettblad? Monsteror?

Du som följer mig på Insta (@plateofcupcakes) fick härom dagen se en burk som mina kompisar 7 och 10 år gamla tvingade mig att köpa. En burk som liksom passade mig som handen i handsken. Så att säga. En fin godisburk från derrière la porte.

När jag la ut den på Insta skrev en trevlig vän att hon minsann har flera såna plåtburkar i sina ägor och att hon tycker så mycket om dem.

Då ringde det en liten klocka i mig.

Har inte jag också såna? Ett antal till och med?

Bokade in en inventering på hemmalunchen i måndags och skåda här med ditt norra öga hur många jag hittade.

Jädrar i min lilla låda.

Alltså vilken skatt jag har! Och vilka snälla människor sen då som gett mig såna här genom åren. Den med nagellack har jag fått och den med praliner har jag fått. Säkert någon mer.

Jag har dem nästan till vad de är tänkta till. I alla fall den med nagellack. I tårtlådan (Boîte à Gâteaux) har jag muffinsformar. Inte helt korrekt, men så är det. Jag erkänner. Jag har felat.

I mjuka kakor-lådan (Boîte à Gâteaux moelleux) råkar jag ha armband och gamla klockor jag sparat.

Ur led är tiden. Även i mina plåtlådor.

Men! Nu ska du inte tro att mitt samlande av burkar slutar här. Nä, för jag har tydligen samlat på mig fler burkar genom åren. Även fast jag inte verkar vilka erkänna det.

Kolla här till exempel. Flera plåtbrukar från Arbrå Ångbageri som nu mera verkar heta Finsmakeriet. De får heta vad de vill, jag älskar deras burkar.

Men. Den värdefullaste kakburken av dem alla är ändå en burk som jag har sparat från en tidigare samling. Från den tiden jag samlade. Och från den tiden vänner och familj köpte saker till mina samlingar. Jag samlade på Forever Friends-björnarna. Allt som hade med dem att göra. Och de fanns lite överallt. På kläder, på födelsedagskort, på nyckelringar. Överallt. De var dåtidens Justin Bieber kan man säga.

Och på den tiden åkte en vän till England. Och hem kom hon med en burk med kakor. Den hade hon köpt i en vanlig mataffär minns jag. Och det är nog min käraste burk jag har.

Burken innehöll blandade småkakor minns jag. Och i botten på burken står det att kakorna borde ätas upp före mars 1998. Så burken är inte från igår om man säger så. Och inte kakorna heller. Och jag har gjort min läxa.

Ja, så plåtbrukar verkar jag gilla. Så kan man säga.

Vad gillar du och vad har du mycket av? Trots att du inte samlar? Eller gör du det?

Och om jag önskar mig fler burkar, då önskar jag mig nyckelburken (tänk dig den på vår bänk i hallen!) och kylskåpet. I kylskåpsburken ska jag ha små kylskåp, precis som det är tänkt. Jag ska inte fuska, som med de andra.

3 tankar på “Burksamling

  1. Jag skyller på farbror Frippes skafferi. Till 100%. Den drömmen om skafferi o burkar har jag alltid haft. Det är både nya (i gammal stil) som du haha köpt åt mej på Lidl, farmor Ediths gamla kakburkar o 3 våningar, loppisfynd, farfars gamla Magnecyl, morfars John Silver och nya. Älskar burkar. Fördelen är att man kan använda samlingen. Mina änglar…..ja dom är ju mest prydnad😜

  2. Oj ja! Så fina! Har en som får stå framme i finhyllan. Annars åker jag nog dit som samlare på plåtburkar. Alltifrån teburkar till kakburkar. Har flera till olika sorters förvaring. Två till kryddor. Och ett gäng står nog och väntar på småkakor. Men alla är inte så fina som dina.
    Annars är nog nagellack och pysselpapper mina största samlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s